Aan het uitlaten
De honden uitlaatservice

"Saskia Nieuwenhuizen, gek van honden"

Voor mensen die een hond hebben en het beste voor hun dier willen, heeft Saskia Nieuwenhuizen op 4 oktober 1999 Dogwalkers Nieuwegein opgericht. Zij was toen bestuurslid van de Kinologenclub Nieuwegein en haar vriend is daar trainer van honden. Zij hebben zelf maar liefst vier honden, twee Husky's en twee Rottweilers. Allereerst hield Saskia Nieuwenhuizen een enquête onder de leden van de kinologenclub en daaruit kwam duidelijk naar voren dat er behoefte was aan een dergelijk initiatief.

Saskia Nieuwenhuizen heeft van haar hobby voor een deel haar werk kunnen maken. Uit haar liefde voor honden heeft zij gezocht naar iets wat zij zou kunnen gaan doen naast haar gewone werk. Voor de meeste banen met dieren zijn opleidingen noodzakelijk maar het vak van dogwalker is een vrij beroep en daarmee kon zij dus meteen aan de slag. Dit betekend niet dat zij er minder serieus mee omgaat, in tegendeel. Zij beseft terdege haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de dieren die zij meeneemt en dus wordt alles tot in de puntjes geregeld.

Hoe kom je aan je liefde voor honden?

"Die heb ik van huis uit meegekregen. Wij woonden vroeger op een boerderij en daar hadden wij ook al honden lopen. Tien jaar geleden kocht ik mijn eerste eigen hond. Dat was een Siberische Husky en daarna hebben mijn vriend en ik er om de twee jaar nog ééntje bij gekocht. De eerste twee honden waren Husky's en daarna hebben wij twee Rottweilers gekocht. Bij vier honden zijn wij gestopt en zij leven alle vier nog steeds."

Wie kunnen er bellen naar Dogwalkers?

"Eigenlijk iedereen. Het is wel zo dat wij altijd eerst een intakegesprek doen en dat betekend dat je dus niet kunt bellen of wij de hond dezelfde dag 's middags eventjes kunnen uitlaten. In de regel loop ik alleen 's middags een keer met de honden en dat zijn er dan maximaal acht per dag. Momenteel hebben wij 24 klanten waarvan de meeste werken en/of onregelmatige diensten draaien. Onze klanten komen uit Nieuwegein, IJsselstein en Vianen."

Zijn er nog eisen waaraan de honden moeten voldoen?

"Allereerst heb ik altijd een intakegesprek met de mensen die van onze dienst gebruik willen maken. Dan regelen wij dat ik een sleutel heb om de hond uit huis te kunnen halen als de eigenaar niet aanwezig is. Verder moet de hond alle inentingen hebben en de eigenaar moet een WA-verzekering hebben zodat als de hond onderweg iets kapot maakt, ik niet voor de kosten hoef op te draaien maar dat dat via de verzekering kan worden afgehandeld."

Wat is er zo leuk aan het uitlaten van zoveel honden?

"Het belangrijkste is dat het een feestje voor de honden is. Er zijn honden die alleen maar meegaan omdat zij anders bijna niet in contact komen met andere honden. In de winter ga ik naar de put in Vianen en 's zomers ga ik naar het industrieterrein de Wiers in Nieuwegein zuid. De honden hebben daar de ruimte en zij kunnen er heerlijk rennen en stoeien. 's Ochtends werk ik bij de thuiszorg en vanaf 13.00 uur ga ik alle honden ophalen met een busje. Als ik ze allemaal heb verzameld gaan wij naar de uitlaatplaats en om ongeveer 16.00 uur zijn alle honden weer thuis. Zo'n grote groep geeft eigenlijk nooit problemen. Alleen kost het soms wat moeite om de honden weer te verzamelen maar als ik de roedelleider te pakken heb, dan volgt de rest vanzelf."

Kunnen de mensen het hele jaar door een beroep op Dogwalkers doen?

"In principe wel. Alleen als ik zelf op vakantie ben dan stoppen wij ongeveer drie weken. Verder kunnen de mensen het hele jaar door bellen. Ik ga alleen maar 's middags met de honden wandelen maar in goed overleg wil ik het ook wel eens 's avonds doen en in het weekend maar dat is geen gewoonte. Zodra het intakegesprek is geweest mag de hond mee en dat is meestal in enkele dagen geregeld. De kosten zijn bij 1 keer per week wandelen 17,50 gulden per keer. Als een hond twee of drie keer per week meegaat zijn de kosten 16,50 gulden per keer en gaat de hond vier of vijf keer per week mee dan zijn de kosten vijftien gulden per keer. Als iemand twee honden of meer heeft dan betaald de klant altijd vijftien gulden per keer per hond. Voor meer informatie kunnen mensen mij bellen op 06-29264069."